Astronomii au reușit să obțină cea mai detaliată imagine a unei găuri negre în acțiune, după ce au reluat observarea primei găuri negre fotografiate vreodată.
Cercetătorii au utilizat datele colectate de la M87* pentru a realiza imagini și a crea modele computerizate ale discului de acreție al găurii negre. Au observat că cea mai strălucitoare secțiune a discului s-a rotit cu 30 de grade de la un an la altul, confirmând orientarea axei de rotație a găurii negre departe de Pământ. De asemenea, au descoperit că cel mai exterior inel al plasmei se învârte probabil contrar rotației găurii negre.
Studiul este un punct de referință în înțelegerea modului în care materia se mișcă în jurul găurilor negre supermasive, oferind o perspectivă nouă asupra evoluției acestor fenomene cosmice. Găurile negre supermasive, cu masa de aproximativ 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui nostru, reprezintă inima galaxiilor importante, iar înțelegerea lor ar putea contribui la dezvăluirea modului în care se formează și dispar galaxiile.
Studiul recent publicat în revista Astronomy & Astrophysics subliniază importanța observării mediului unei găuri negre în evoluție și oferă noi perspective asupra comportamentului materiei în apropierea acestor entități cosmice fascinante.
Leave a Reply