Probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului de Bacalaureat 2025 au început cu evaluarea competențelor lingvistice la limba română.
Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română urmează să aibă loc în intervalul 27 – 29 ianuarie.
Între 29 și 31 ianuarie este programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în perioada 3 – 5 februarie are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Ultima probă este cea de evaluare a competențelor digitale, care va avea loc în intervalul 5 – 7 februarie.
Ministrul Educației, Daniel David, a transmis înainte de începerea probelor de evaluare a competențelor din cadrul Bacalaureatului, că metodologia pentru acestea a fost elaborată în 2024 și nu a fost modificată.
„Să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiți curajoși și încrezători și dați toți ce aveți mai bun”, le-a transmis el elevilor.
Totodată, el i-a îndemnat pe părinți să nu pună presiune pe elevi, „doar să-i responsabilizeze și să-i susțină empatic înainte și după examen (indiferent de rezultat)”, iar cadrelor didactice le-a transmis că, deși metodologia este una nouă și „nu este ușor să-ți schimbi rutinele”, acest lucru trebuie făcut, de dragul elevilor.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 vor avea loc între 10 și 16 iunie.
Calendarul este:
• 10 iunie – Limba și literatura română,
• 11 iunie – proba scrisă obligatorie a profilului (Istorie/Matematică)
• 13 iunie – proba la alegere a profilului,
• 16 iunie- proba la Limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi afișate pe 20 iunie, perioada de depunere a contestațiilor este în zilele de 23 și 24 iunie, iar rezultatele finale se vor afișa pe 30 iunie.
Leave a Reply