Dezvăluiri despre taxele pe lux și verificările ANAF: Doar 1.100 de români declară posesia de bunuri scumpe

Home Educatie Dezvăluiri despre taxele pe lux și verificările ANAF: Doar 1.100 de români declară posesia de bunuri scumpe
Dezvăluiri despre taxele pe lux și verificările ANAF: Doar 1.100 de români declară posesia de bunuri scumpe

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Aceasta vine în contextul introducerii unei taxe suplimentare pentru cei care dețin proprietăți de lux, cum ar fi case de peste 500.000 de euro și mașini cu o valoare mai mare de 75.000 de euro.

Statul român se așteaptă să strângă 70 de milioane de lei într-un an de la cei care dețin astfel de bunuri de lux, dar numărul actual declarat sugerează că obiectivul este dificil de atins.

Impozitele calculate pentru cei vizați ajung la 1,7 milioane de lei, iar cu intrarea în vigoare a taxei în acest an, se speră că în 2025 se va obține suma totală dorită. Taxa pe lux, aplicată atât pentru proprietățile imobiliare cât și pentru mașini valoroase, se ridică la 0,3% din diferența dintre valoarea declarată și plafonul stabilit.

Specialiștii fiscali anticipează încasări mai mici decât estimările, din cauza discrepanțelor dintre valoarea declarată și cea reală a proprietăților. De exemplu, pentru o locuință de 600.000 de euro, taxa de lux ar fi de 300 de euro pe an, iar pentru o mașină de 100.000 de euro, taxa ar fi de 75 de euro.

În paralel, ANAF intensifică controalele asupra persoanelor cu venituri mari care evită să-și declare câștigurile. În prima jumătate a anului, 700 de persoane cu averi mari au fost verificate, iar trei dintre acestea au fost identificate cu venituri de peste 20 de milioane de lei fiecare, fără să achite taxele corespunzătoare.

De la 1 iulie, cei depistați cu venituri nedeclarate sunt taxați cu 70%, comparativ cu 16% cât era anterior. Autoritățile propun o simplificare a procesului de declarare a veniturilor, prin introducerea unei declarații unice precompletate, care să preia automat informațiile din bazele de date ale Ministerului Finanțelor, eliminând astfel birocrația.

Leave a Reply

Your email address will not be published.