Impactul reutilizării parolelor asupra securității cibernetice

Home CyberSecurity Impactul reutilizării parolelor asupra securității cibernetice
Impactul reutilizării parolelor asupra securității cibernetice

Reutilizarea parolelor poate părea o problemă minoră – un obicei prost al utilizatorilor finali care poate fi rezolvat cu instruirea potrivită. Dar acest mic act de conveniență poate avea consecințe de amploare asupra securității unei organizații. Atunci când un utilizator final reutilizează o parolă pe mai multe conturi, creează o oportunitate de aur pentru hackeri să exploateze.

Organizațiile ar putea avea politici stricte privind parolele, dar acest lucru poate crea un fals sentiment de securitate dacă reutilizarea parolelor este răspândită. Vom explora cum se desfășoară acest risc, de ce este dificil de rezolvat și ce pot face echipele de IT pentru a combate problema.

Să presupunem că fiecare utilizator final din organizația dvs. este îndemnat să creeze o frază de trecere puternică de 15 caractere sau mai mult, alcătuită din cuvinte aleatorii. Verificați chiar împotriva unei liste a celor mai folosite parole. La prima vedere, directorul activ al dvs. este plin de parole puternice. Problemele încep atunci când un utilizator final reia această parolă pe un dispozitiv personal mai puțin securizat, pe un site web sau o aplicație.

Un hacker ar putea sparge baza de date a unui site web cu o securitate slabă și să acceseze parolele fiecărui utilizator. De acolo, ei pot încerca să afle unde lucrează indivizii și să acceseze conturile lor de muncă. Atacatorii ar putea obține și acreditări prin atacuri de inginerie socială, cum ar fi phishing-ul.

Echipați cu parola compromisă, hackerii folosesc instrumente automate pentru a încerca sistematic combinația de nume de utilizator și parolă furată pe diferite site-uri și aplicații, inclusiv cele asociate cu locul de muncă al țintei. Acest lucru pune în pericol conturile de e-mail ale organizației, sistemele interne, repozitoarele de fișiere sau chiar privilegiile administrative.

Odată ce intră în rețeaua organizației, atacatorul poate trece lateral, explorând diferite sisteme și escaladându-și privilegiile. Un atacator poate accesa date sensibile, compromite conturi suplimentare, instala malware sau lansa alte atacuri în rețea. Ar putea exfiltra date sensibile, manipula sau șterge informații, perturba operațiunile sau ține datele organizației ostateci pentru răscumpărare.

Și totul plecând de la o parolă reutilizată care a fost considerată sigură la creare.

Reutilizarea parolelor este în primul rând determinată de dorința de conveniență mai degrabă decât de o dorință deliberată de a fi iresponsabil. Utilizatorii finali tind să aleagă parole ușor de reținut și le reciclează adesea pe mai multe conturi pentru a evita dificultatea gestionării mai multor parole complexe.

Nu este surprinzător atunci când luăm în considerare povara crescută asupra utilizatorilor finali de a-și aminti și gestiona mai multe parole.

Oamenii sunt copleșiți de numărul imens de conturi și parole pe care trebuie să le gestioneze, iar această oboseală duce la scurtături precum reutilizarea parolelor.

Chiar dacă utilizatorii finali sunt conștienți de riscuri prin instruire, există adesea o atitudine de „nu mă va afecta pe mine” care îi încurajează să priorizeze conveniența reutilizării parolelor. Un sondaj recent Bitwarden a arătat că un uluitor 84% dintre oameni recunosc că folosesc aceeași parolă pe mai multe conturi.

Schimbarea acestui comportament necesită mai mult decât educație pentru utilizatorii finali și instruire în conștientizarea securității – aceștia au nevoie de sprijin din partea tehnologiei.

Abordarea problemei reutilizării parolelor necesită o abordare multifacetică care combină educația utilizatorilor finali, soluții tehnice și politici organizaționale. Necesită o schimbare în comportamentul utilizatorilor, o conștientizare îmbunătățită și adoptarea unor metode de autentificare sigure pentru a reduce dependența de parole.

Există un echilibru delicat între securitate și conveniență. Organizațiile trebuie să implementeze măsuri de securitate puternice pentru a reduce reutilizarea parolelor, dar trebuie să aibă în vedere și experiența utilizatorului și să evite crearea unor bariere excesive care să împiedice productivitatea sau să frustreze utilizatorii.

Desfășurați sesiuni regulate de instruire în securitate cibernetică pentru a educa angajații despre riscurile reutilizării parolelor și importanța igienei puternice a parolelor. Ei trebuie să înțeleagă că chiar și parolele puternice și unice pot pune organizația dvs. în pericol.

Configurați autentificarea cu factori multipli ca un strat suplimentar de securitate. Cerând utilizatorilor să furnizeze mai multe forme de autentificare, cum ar fi o parolă și un cod unic trimis pe dispozitivul lor mobil, este mult mai dificil pentru hackeri să compromită un cont. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere că autentificarea cu factori multipli nu este infailibilă și nu poate compensa parolele slabe.

Managerii de parole stochează și generează în siguranță parole complexe pentru diferite conturi, cerând unui utilizator final să-și amintească doar o singură parolă principală. Acest lucru elimină necesitatea de a-și aminti mai multe parole și reduce tentația de a reutiliza parolele. Desigur, dacă un utilizator final reia parola principală, toate conturile lor sunt puse în pericol.

Cea mai bună apărare împotriva reutilizării parolelor este să implementați o soluție care scanează continuu parolele din directorul activ împotriva unei baze de date cuprinzătoare a parolelor compromise. Unele soluții verifică doar periodic la resetare sau evenimente de expirare, ceea ce poate lăsa fereastră de timp semnificativă în care utilizatorii finali lucrează cu parole compromise.

Specops Password Policy cu Protecție împotriva Parolelor Compromise oferă organizațiilor posibilitatea de a detecta parolele compromise în timp real, de a îndemna utilizatorii să-și schimbe parolele cu notificări personalizate și de a reduce semnificativ riscul de acces neautorizat.

Scăpați de grija pericolului ascuns al parolelor reutilizate în directorul activ?

Vorbiți cu un expert astăzi despre cum Specops Password Policy ar putea fi integrat în organizația dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.