Magazinele second-hand – o alternativă la moda fast-fashion

Home Economie Magazinele second-hand – o alternativă la moda fast-fashion
Magazinele second-hand – o alternativă la moda fast-fashion

Presati de scumpiri, multi romani cauta si haine la preturi accesibile, nu doar mancare. Un studiu recent arata ca si-au redus cumparaturile in materie de vestimentatie cu 48% anul trecut.

Unii cauta haine second-hand sau din colectii mai vechi. Magazinele de profil au sesizat si ele o scadere a bugetelor alocate modei de catre consumatori.

Preturile tot mai ridicate la articolele vestimentare, fie in centre comerciale, ori in magazinele online, ii determina pe unii consumatori sa caute alternative, cum ar fi magazinele second-hand.

Client: „E bine sa nu cheltui foarte mult pe chestia asta, sa nu risipesti. Chestia cu risipa trebuie sa o extindem peste tot, nu doar la haine”.

Vanzatoare: „Sunt foarte multi, in primul rand tineri, care au inceput sa acceseze magazine de acest tip, sustenabil. E dificil sa isi mentina venitul lunar. Am observat ca romanii sunt foarte interesati sa cumpere branduri din acest motiv rup mall-urile unde preturile au explodat, asadar prin tipul acesta din cumparaturi ei gasesc de multe ori haine de brand”.

In acelasi timp, sunt mai multe platforme si targuri in care se vand haine si accesorii numite „preowned”, adica haine de designer la mana a doua.

Mara Eliza Barza, specialist in comunicare pe zona fashion: „Ce ne atrage la partea de fast-fashion sunt preturile, culorile, sunt modelele, insa dupa ce le cumparam ne dam seama ca dupa o purtare, doua, se deterioreaza. Moda sustenabila este imbratisata si de romani. Oamenii incep sa se educe in aceasta zona, mai ales noua generatie vine cu o alta deschidere. Tinerii de 15-20 ani sunt obisnuiti sa cumpere produse SH sau preowned”.

Astfel, clientii isi pot vinde in aceste magazine hainele pe care nu le mai poarta.

Cosmin Daraban, fondatorul unei platforme de comert online: „Avem si noi in platforma astfel de clienti. Initial ma uitam sceptic, dar am invatat sa nu ma mai surprinda nimic, ci sa astept pana se declanseaza o miscare, iata ca cei care au fost vizionari, acum 3-4 ani, care au vrut sa vanda haine second-hand pe internet, acum incep sa aiba succes pentru ca oamenii cauta asa ceva”.

Conform raportului anual ThredUp, o consignatie internationala, in 2024 vanzarea de haine la mana a doua va creste cu 33% fata de anul precedent. Una din 10 piese vestimentare achizitionate anul acesta va fi second-hand.

Mai ales in contextul in care moda de tip fast-fashion acapareaza intreaga piata. Un studiu recent arata ca unul din trei romani a cumparat de pe site-urile internationale – Shein, Temu sau Boohoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.